OTP - Pensjon - 6 pensjonstabber du bør unngå

6 pensjonstabber du bør unngå

Både vår egen erfaring og undersøkelser viser at de færreste nordmenn gjør noe med pensjonen sin. De synes det er skummelt og komplisert. Men sånn trenger det ikke å være.

Avisside med tittelen kundene gir blaffen i 70 milliarder kroner

Unngår du disse seks pensjonstabbene, er du langt på vei til en bedre pensjon:

1 - For lav aksjeandel

Arbeider du i privat sektor får du tjenestepensjon. De aller fleste får innskuddspensjon, som er penger arbeidsgiver setter inn på en pensjonskonto for deg. De forvaltes i ulike spareprofiler og her gjelder det å passe på. Tabbe nummer én er at du lar pensjonen stå i en spareprofil med for lav aksjeandel. Pensjonssparing er langsiktig sparing og det er ensbetydende med høy aksjeandel. Se hvordan proffene gjør det, for eksempel oljefondet. De velger en høy aksjeandel.

2 - Nedtrappingsmodeller

Når du har valgt spareprofil, må du undersøke at du ikke utsettes for nedtrappingsmodeller. Det er en misforstått modell som skal redusere risiko og dermed aksjeandelen. Noen aktører starter med det allerede for 40- til 50-åringer. Det blir helt feil. Sparer du til pensjon bør du sitte med høy aksjeandel så lenge som mulig. Vi mener til og med at det vil lønne seg for de aller fleste å sitte med høy aksjeandel i utbetalingsperioden også! Utbetalingsperioden løper gjerne fra ti år og oppover – i denne tiden har du fortsatt en saldo som gir avkastning.

3 - Høye gebyrer og kostnader

Den neste tabben er å betale for høye gebyrer og kostnader på den spareløsningen du velger. Det er ødeleggende for sparingen din. En prosent mer kostnader er én prosent mindre avkastning. Over 40 år blir det cirka til 40 prosent mindre penger å rutte med når du velger å ta ut pengene.

Ref. pensjonstabbe 1 til 3

Høy aksjeandel og lave kostnader gjelder også for langsiktig sparing du har ved siden av låste pensjonsløsninger (tjenestepensjon og IPS).

4 - Kort perspektiv

Et enkelt sparetips er at du bør planlegge for en livslang økonomi. Ikke lås penger i pensjonssparing når du er ung. Da bør du heller vurdere hvordan du kan utnytte BSU-sparing og bevare økonomisk fleksibilitet. Du bør se på hvordan du kan og vil leve i ulike livsfaser. Sparing er utsatt forbruk, bruker du mindre nå, får du forhåpentligvis mer å bruke siden.

5 - Leve med hodet under armen og armen i bind

Svært få vet hvor mye pensjon de kan komme til å få når de blir eldre. Det kan du få en enkel pekepinn på ved å logge inn på min pensjon hos NAV.no eller Norsk Pensjon. Det er veldig enkelt. Hvis du ikke liker svaret, bør du undersøke hva du kan gjøre nå. Ikke vent til du blir 65.

6 - Svart arbeid

En liten digresjon. Nordmenn flest vil få hoveddelen av pensjonen sin fra folketrygden. Der opparbeider du deg rettigheter ved å jobbe og betale skatt. I pensjonssammenheng er det derfor en stor tabbe å jobbe svart.  Samme argument gjelder for tjenestepensjon.

Her kan du lese mer rundt dette temaet

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!