Blogg    /    Folketrygden    /    Hvor lenge må jeg jobbe? Er 70 er det nye 67?

Hvor lenge må jeg jobbe? Er 70 er det nye 67?

21. mars 2018

Hvor lenge må jeg jobbe, er det mange som lurer på. Svaret er at det bestemmer du selv, men tidlig pensjonering får noen økonomiske følger som du bør ta hensyn til.

Mange regner med at de skal slutte å jobbe som 62 åringer for det er jo lov. Da lurer vi på om de egentlig har satt seg grundig inn i pensjonen sin og spart for å kunne leve med redusert inntekt.

Hvor lenge må jeg jobbe?

Er du født i 1969 må du regne med å måtte jobbe til du blir 70 år gammel. Lever du like lenge som folk flest i din aldersgruppe kan du regne med å få 18 år til 19 år som pensjonist. Ønsker du å gå av tidligere, er det lov, men da plukker du selv opp regningen.

Er du derimot født i år 2000, må du regne med å måtte jobbe til du blir 72 år og 8 måneder gammel. Lever du like lenge som snittet for årskullet ditt kan du regne med å bli 91 år og 10 måneder gammel. Du får da over 19 år som pensjonist.

GRAF: Hvor lenge må jeg jobbe? Er 70 er det nye 67?

Er 70 den 67, eller kommer du til å måtte jobbe enda lenger? Den rød kurven er antatt gjennomsnittsalder for ditt årskull. Den blå kurven er “pensjonsalder”.

Mange vil reagere på dette! Flere og flere tenker på pensjonsalder som et sted mellom 62 og 67 år. Med god grunn, for i dag er det lov å ta ut pensjon fra fylte 62 år. Og 62 år er da vesentlig lavere enn den pensjonsalderen som er presentert lenger opp i teksten her.

Den lille skriften i teksten er pensjonsopptjening og forventet levealder. Det kan være stor forskjell på hva du har lov til og hva du har råd til. Du kan gå av tidlig, men du må selv ta de økonomiske konsekvensene det innebærer. Årsaken er vårt felles ønske om at pensjonssystemet skal være bærekraftig. Norge har ikke råd til å sende friske og arbeidsføre folk ut i en 30 år lang pensjonstilværelse.

Vi er friske og lever lenger

Årsaken til den stigende pensjonsalderen er at folk er friske og lever lenger. Hadde vi som tidligere hatt en fast pensjonsalder, ville vi fått flere pensjonister med lengre pensjonstid. Og dermed vesentlig større pensjonskostnader for samfunnet.

For å unngå denne pensjonsbomben har man valgt å legge til rette for at man skal holde seg i arbeid lenger. Nav kaller det levealdersjustering.

Det betyr at Nav tar utgangspunkt i forventet dødsdato for ditt kull når pensjon skal utregnes. Pensjonen din blir fordelt på de årene det kan forventes at du er pensjonist. Når levealderen øker vil Nav justere for det. Den enkelte kan kompensere for økt levealder ved å bli lenger i arbeid.

For de som er født i 1963 og senere vil pensjonsberegning finne sted ved at man deler pensjonsbeholdningen på delingstall. Pensjonsbeholdningen opparbeider du ved at 18,1 prosent av lønnen din opp til 7,1 G settes av i folketrygden. Delingstallet settes ut fra forventninger om hvor gammelt ditt årskull forventes å bli.

I denne bloggen har vi stilt spørsmål om hvor lenge jeg må jobbe og om 70 er den nye 67. Så lenge levealderen stiger må vi forvente at pensjonsalderen også stiger. Vi ser at levealderen stiger med rundt ett år for hvert tiende årskull. Det betyr at barn som kommer til verden i dag, må forvente å jobbe lenger kanskje til de blir mer enn 75 hvis pensjonssystemet skal være bærekraftig.

8 kommentarer

8 svar til “Hvor lenge må jeg jobbe? Er 70 er det nye 67?”

 1. Avatar Steinar sier:

  Hei, god artikkel.

  Jeg lurer på hvor mange som egentlig er interessert i å jobbe til de er 70, eller 73. Mange er spreke og godt kapable til å jobbe når de er både 70, 75 og 80. Men mange er definitivt ikke kapable til å jobbe forbi fylte 70 år, og ikke har de særlig lyst til det heller.

  Norge har opplevd en enorm velstandsøkning de siste 30-40 årene, men alle pensjonsekspertene og politikerne snakker bare om hvor mye lenger vi må jobbe. Hva da lenger? Vi har aldri vært rikere, og allikevel skal vi jobbe lenger?

  Hva med å ta ut noe av denne enorme velstandsøkningen på å faktisk jobbe litt mindre, og heller senke levestandarden noe? Ja, hvis du går av tidlig, kan du ikke regne med særlig mer enn 50 % av lønn i pensjon. Men den lønna du beregner dette ut ifra er over det dobbelte av hva vi tjente for 20-30 år siden, og var godt fornøyde med da. Jeg finner det smått utrolig at den lønna du greide å leve av for 25 år siden, og som da skulle finansiere både tenåringer og en husholdning på 5 personer, plutselig er altfor liten for to pensjonister på 62.

  Bittelitt sparing underveis kombinert med en villighet til å senke levestandarden en smule og vips, du kan gå av veldig tidlig.

  Steinar

 2. Hei Steinar,

  Takk for melding, det er gode betraktninger du kommer med.
  Det fine med det nye pensjonssystemet er at man selv kan bestemme. Fra du fyller 62 kan du bestemme om du vil jobbe lenger og tjene mer penger, eller du skal jobbe mindre og dermed redusere inntekter. Det er faktisk mulig å trappe sakte ned også.
  Det er opp til deg, men veldig viktig at du forstår hva valget innebærer for hele din økonomi i et livsperspektiv. Og du Steinar, ser ut til å ha forstått det.

 3. Avatar Helga Jepsen sier:

  Flyttet til Norge i 1998 har jobbet her i alle år. født 1961 feb.. når kan jeg gå av på pensjon.

 4. Hei Helga. Takk for din henvendelse. I Norge kan man i utgangspunktet gå av med pensjon ved fylte 62 år. Men ikke alle har klart å tjene opp nok på dette tidspunktet. Vi anbefaler deg å ta kontakt med NAV for å få nærmere informasjon. NAV Kontaktsenter Pensjon har telefonnummeret 55 55 33 34, eller du kan finne ditt lokale NAV-kontor her: https://www.nav.no/no/NAV+og+samfunn/Kontakt+NAV/Relatert+informasjon/finn-ditt-nav-kontor–353421. Lykke til!

 5. Avatar draga sier:

  jag kommer til norge 1998 og jobbe i norge 12 or men har jobbet i utlanden 20 or kan jeg go til pensjon med 62 or

 6. Hei. Svaret kommer helt an på hvilket land du har jobbet i og hvilke regler som gjelder der. Vi anbefaler deg å ta kontakt med NAV for å få nærmere informasjon. NAV Kontaktsenter Pensjon har telefonnummeret 55 55 33 34, eller du kan finne ditt lokale NAV-kontor her: https://www.nav.no/no/NAV+og+samfunn/Kontakt+NAV/Relatert+informasjon/finn-ditt-nav-kontor–353421. Lykke til!

 7. Heisan , jeg er 58 år født i 1960 .
  Hva om å gå av ved 62 år og jobbe 50 % er det lønnsomt eller ikke ?

 8. Hei Svein Ivar. Tusen takk for spørsmålet ditt. Vi kan ikke på et generelt grunnlag svare på om det er lønnsomt å jobbe 50% etter fylte 62 år. Det kommer helt an på din personlige økonomi og dine individuelle behov. Det viktigste er at du skaffer deg oversikt over hva du har spart opp i pensjon i både folketrygden, fra arbeidsgivere og eventuelt egen sparing. Et sted du kan starte er på NAV sine sider om din pensjon og på norskpensjon.no. Vi har også laget en utbetalingsveileder der du kan legge inn dine tall og se konsekvensene av de forskjellige valgene du kan ta. Hilsen oss i Duvi

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.