OTP - Pensjon - Roter du bort pensjonen din?

Roter du bort pensjonen din?

Pensjonspengene til Pia var på vei til å forsvinne i gebyrer, forvaltningsavgifter og manglende avkastning. Les mer om hvordan hun ryddet opp.

Vi presenterer et ekte skrekkeksempel fra en våre kunder. Av hensyn til personvernet hennes har vi døpt henne til Pia. Hun er rundt 45 år og har byttet jobb en rekke ganger. Arbeidsgiverne hennes har betalt inn pensjonspenger på hennes pensjonskontoer. Hun har hatt ulike pensjonsordninger hos flere pensjonsleverandører. Pia har både fripoliser og pensjonskapitalbevis, men forstår ikke hva forskjellen mellom disse er eller hva det betyr for henne.

Lurer du på hva et pensjonskapitalbevis er, så kan du lese mer om det her. Lurer du på hva forskjellen på en fripolise og et pensjonskapitalbevis er, så kan du lese mer om det her.

Pia reduserer kostnadene sine

Pensjonsleverandørene er flinke til å ta seg betalt. Både i faste gebyrer og som andel av pengene de forvalter. De spiser av pensjonen din. For at du skal sikre deg mot høye kostnader er det viktig å samle dem hos én leverandør med lave kostnader. Fripolisene får vi ikke gjort noe med, men vi kan sørge for at verdiene i pensjonskapitalbevisene ikke blir rotet bort.

Pia har gitt oss fullmakt til å samle bevisene hennes. Hvordan kan du lese her. Hun har hele fem pensjonskapitalbevis. De er forvaltet av tre leverandører og det blir veldig dyrt for henne. Hun betaler årlig over 2 800 kroner i gebyrer og forvaltningskostnader for håndteringen av disse bevisene. Det hadde vært nok å betale rundt 490 kroner for den jobben. Men da må de samles hos en pensjonsleverandør med lave kostnader.

Store verdier i spill

For å unngå at pensjonen skal tape seg i verdi må Pia i tillegg til å unngå høye kostnader, også passe på at hun ikke blir unødvendig kortsiktig. Greier hun det, unngår hun de to største pensjonstabbene. Les mer om hvordan du kan unngå pensjonstabbene her.

En tommelfingerregel er at hvis pensjonskapitalbeviset ditt har en verdi på mindre enn 100 000 kroner, så vil et høyt kostnadsnivå og lav avkastning føre til at saldoen din vil bli mindre og mindre for hvert år som går. Regnstykkets forutsetninger * finner du lenger nede i artikkelen. En annen tommelfingerregel er at hvis du har et bevis på rundt 10 000 når du er 40 år vil det under samme forutsetninger falle til null kroner før du blir pensjonist. Det er før vi tar hensyn til inflasjon.

Det er håp for Pias pensjonspenger

Pia har bestemt seg for å unngå å være unødvendig kortsiktig og satse langsiktig på pensjonen sin. Det betyr at en større andel av pensjonen hennes plasseres i aksjemarkedet. Hadde hun ikke gjort det hadde hun kanskje tapt så mye som én prosent avkastning i året. Det høres kanskje ikke så mye ut, men over én prosent i året i over 30 år – det blir mange kroner av. Spesielt når man regner inn rentesrente-effekten. Les mer om hva et par prosent kan bety for pensjonssparingen din.

Pia har valgt å samle pensjonskapitalbevisene hos en leverandør. De fem pensjonskapitalbevisene blitt til et med en verdi som ligger i underkant av 75 000 kroner. Det reduserer kostnadene hennes betraktelig! Fra over 2 800 kroner til rundt 495 kroner i året.

Er du overbevist? Følg denne lenken hvis du vil flytte pensjonskapitalbevisene dine.

* Forutsetninger – hos de store pensjonsleverandørene blir pensjonen din som regel plassert i løsning som består av 50/50 aksjer og renter. I dette regnstykket forutsetter vi at rentedelen av porteføljen får nullavkastning og aksjedelen får tre prosent årlig avkastning. Velger du en langsiktig løsning får du automatisk 20 prosent renter og 80 prosent aksjer.

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!