OTP - Pensjon - Ta marshmellow-testen på din pensjon

Ta marshmellow-testen på din pensjon

Sparing er utsatt forbruk. Du sparer små beløp i dag for å få et større beløp til din pensjon en gang i fremtiden – litt sånn som marshmellow-testen.

Tålmodighet er en dyd. Det handler om å sette dagens behov på vent for å få noe enda bedre i fremtiden. Men tålmodighet er på vikende front. I dag skal alt skje fort. Vi orker ikke å utsette dagens glede til senere i livet. Akkurat som sparing til din pensjon. Den gode nyheten er at det kan læres eller enda bedre – automatiseres.

Målet er hyggelig alderdom

Det mest naturlige er umiddelbar forbruk og nytelse. Så når du sparer er det viktig at du stiller deg spørsmål om hvorfor du gjør det. Du må få deg et mål. For pensjonssparing er målet hvordan du ønsker å ha det mot slutten av arbeidslivet og livet.

Verktøyet for å nå målet om hyggelig alderdom er pensjonssparing. I Norge er vi heldige. Vi har en god folketrygd og muligheter for en god tjenestepensjon. I tillegg sparer vi ubevist ved siden av – de fleste i egen bolig.

Hvis du lurer på hvordan du ligger an i løypa kan du ta en helsesjekk av privatøkonomien din.  Vi anbefaler deg å sjekke på nettløsningen til NAV hvor mye pensjon du kan vente å motta.

Er du i en høyinntektsgruppe bør du absolutt ta en ekstra runde og sjekke hvor mye pensjon du kommer til å få utbetalt sammenlignet med dagens inntekt. Det kan hende at det ikke er like gøy.

Enkelte sparer også i fond, aksjer og andre finansielle produkter. Denne gruppen er mindre og bør ha et forhold til den risikoen de løper. For de fleste andre handler sparing til pensjon om langsiktig sparing, gjerne i form av spareavtaler. Skal du spare til pensjon er det viktig at du sparer i en spareprofil med høy aksjeandel. 

Er vi rasjonelle?

Den berømte marshmellow-studien av professor Walter Mischel’s handler om å prøve barns selvkontroll og evne til å vurdere umiddelbar nytelse mot større fremtidig nytelse. Barna fikk en marshmellow (skumpute) foran seg. De fikk vite at de kan spise den nå, men er skumputen intakt når de voksne kommer tilbake i rommet, vanker det dobbelt opp med skumputer.

Å utsette denne umiddelbare nytelsen med femten minutter for å få den ekstra belønningen handler om selvkontroll og tillitt til at premien blir gitt. Det er krevende og blir du lurt en gang med hensyn til premiering vil du raskt miste tiltro til belønningen.

Økonomi i livsperspektiv - din pensjon

Vi har i tidligere artikler skrevet om at du bør se på økonomien i et livsforløp. Er du ung bør du ha en hvis fleksibilitet i økonomien og vurdere BSU-sparing. Vil vil anbefale at du tenker deg godt om før du velger en sparing som låser pengene dine

Har du funnet ut at du vil spare ekstra til pensjon bør du gjøre det over tid med en spareavtale. Jevn sparing med automatisk trekk fra kontoen din. Er dette penger du ikke forventer å få bruk for med det første bør du velge en plassering med høy aksjeandel og lave kostnader.

Pensjonssparing er langsiktig sparing. For å sikre en ok fremtid mot slutten av livet må vi være tålmodige. Det er ingen snarveier. Vi bygger sten på sten, sparer mindre beløp jevnt og trutt. Vi velger to marshmellow senere fremfor en med en gang.

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!