OTP - Pensjon - Spar som oljefondet – med en god andel aksjer

Spar som oljefondet – med en god andel aksjer

Langsiktig pensjonssparing må foregå i aksjer hvis du skal unngå at pengene dine spises opp av inflasjonen. Knut N. Kjær, tidligere leder i oljefondet, forteller deg mer om dette her.

Inflasjonen er din verste fiende hvis du sparer langsiktig. Sakte og sikkert vil den spise opp kjøpekraften din. Det kan du beskytte deg mot.

Kortsiktig eller langsiktig

– Du må stille deg spørsmålet om hvilken risiko er det som er viktig for deg å unngå? Er du engstelig for at verdien av sparingen din faller i kurs i morgen eller til neste år, da kan du velge kortsiktige løsninger som banksparing og obligasjoner, sier Knut Kjær, tidligere leder av Oljefondet.

Visste du at bankinnskudd er mer risikabelt på lang sikt?

Men er du engstelig for at inflasjonen skal spise opp sparingen din, at det om 20 år ikke er noen verdier, da kommer du ikke utenom å måtte investere i aksjer.

Les mer om hvordan aksjer er best for pensjonen din.

– De fleste av oss har store deler av inntektene våre og formue i Norge. De er utsatt for det som skjer i Norge. Sparing som kommer i tillegg til denne inntekten og formuen, bør derfor plasseres i utlandet – i internasjonale aksjer sier Kjær.

Ikke følg saueflokken

Ifølge Kjær er det i tillegg til å velge løsninger med lave kostnader også viktig å unngå de største feilene investorer kan gjøre som å følge saueflokken – å handle når det føles trygt og selge når man er engstelig. Det kan også leses som å kjøpe aksjer når de er dyre og selge dem når de er billige. Det kan man unngå ved å holde seg til rebalansering med rimelige beslutningsregler. Det tvinger deg til å selge aktiva som er høyt priset og kjøpe dem når de relativt sett er billigere. Den strategien følger man i oljefondet, slavisk.

– Og greier man å holde det enkelt er man også kommet langt på vei, sier Kjær.

Knut N. Kjær – var grunnlegger og leder av NBIM (Oljefondet) de ti første årene. Han ble slått til ridder av 1. Klasse av den Kongelige Norske St. Olavs orden for denne innsatsen. Kjær har arbeidet på Wall Street og vært/er rådgiver for en rekke statlige investeringsfond, deriblant Kina, Singapore, Nederland og Irland. Kjær er også styreleder i FSN Capital og i Sector Asset Management, samt medlem av investeringskomitéen til Duvi Pensjon.

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!