OTP - Pensjon - Pensjonssparing – Tre enkle grep for deg under 35 år

Pensjonssparing – Tre enkle grep for deg under 35 år

Er du under 35 år og lurer på hva du bør gjøre på pensjonsfronten? I denne artikkelen får du tips til noen enkle grep du kan gjøre med det samme som kan bety mye for din fremtid. Og det uten at du trenger å spare mer.

Skal du få en best mulig pensjonstilværelse, er det viktig at du følger med og tar noen grep selv på veien dit. Det er jo nemlig sånn at det ikke er noen andre som gjør dette for deg. Er du under 35 år behøver dette heldigvis ikke være noen stor oppgave. I denne artikkelen gir vi deg tips til tre enkle grep du kan gjøre i dag som alene kan bety svært mye for din pensjon. De to første grepene mener vi at absolutt alle bør gjøre. Det handler om å ta ordentlig vare på den pensjonen du har fått og får av din arbeidsgiver. Det koster deg ingen ting, men kommer trolig til å bety mye for din personlige økonomi når du skal inn i pensjonisttilværelsen.

1. Sørg for at du har høy nok aksjeandel i pensjonssparingen

Har du byttet jobb har du trolig et eller flere pensjonskapitalbevis. Disse bevisene forvaltes av en pensjonsleverandør som investerer din pensjon i aksjer og rentepapirer. Disse aksjene og rentepapirene bidrar med avkastning, slik at pensjonen din vokser.

TIPS: Sjekk hvilke pensjonskapitalbeviser du har på www.norskpensjon.no

Avhengig av hvor gammel du er, kan det være mange år til pensjonsutbetalingen finner sted! Og det er bra, for da kan pensjonspengene dine vokse. Men da det er også desto viktigere at pensjonen din ikke får dårlig forvaltning og avkastning. Det kan du gjøre ved å forsikre deg om at aksjeandelen i pensjonsporteføljen din er høy nok. Aksjer har historisk sett gitt mye bedre avkastning enn rentepapirer. Likevel har mange pensjonsleverandører anbefalte porteføljer med for liten aksjeandel.

Hvis du sjekker hos din pensjonsleverandør, vil du kanskje se at du har rundt 50/50 i aksjer og rentepapirer. Vi anbefaler at aksjeandelen bør ligge på rundt 80 prosent.

For å endre dette, kan du ta kontakt med din eksisterende pensjonsleverandør, og si at du ønsker å bytte til en ordning med høyere andel aksjer. Vi i Duvi anbefaler alle våre kunder en aksjeandel på rundt 80 prosent, med mindre det er kort tid til man planlegger å ta ut pensjonspengene. Vi mener at dette gir best mulig resultat dersom man har et langsiktig perspektiv på sparingen. Og det gjelder jo de fleste når det er snakk om pensjonssparing.

2. Velg én pensjonsleverandør og pass på de årlige kostnadene

Visste du at noen pensjonsleverandører spiser pensjonen din med høye årlige gebyrer og forvaltningshonorarer? Noen av de grådigste vil også ta seg betalt med skjulte honorarer, noe som både Dagens Næringsliv og andre medier har skrevet om flere ganger. Greier du å redusere de årlige kostnadene med så lite som én prosent i året over 30 år, vil det gi enormt utslag på porteføljen din. Det kan du gjøre ved å samle pensjonskapitalbevisene dine hos én leverandør med lave kostnader. Har du for eksempel tre pensjonskapitalbevis i dag fra tre ulike arbeidsgivere, betyr det at du betaler årlige gebyrer og honorarer for alle tre. Slår du disse sammen til ett, slipper du altså unna med å betale gebyr bare for det ene. Velger du i tillegg en pensjonsleverandør med lave gebyrer og honorarer, kan du øke avkastningen din betraktelig på lang sikt. Bare se på dette eksempelet:

3. Hvis du har mulighet til å spare, gjør dette

Hvis du har penger til overs i hverdagen din bør du vurdere å spare litt. Men ikke start med sparing i fancy finansprodukter.

Det første du bør spare opp til er en buffer du kan ha i reserve til uforutsette hendelser. Det kan være så enkelt at du trenger penger når boligrenten går opp, vaskemaskinen ryker, el-sykkelen må skiftes ut eller hvis du får en skattesmell. Størrelsen på denne bufferen bestemmer du selv, og den vil avhenge av hva du har i lønn, gjeld og forbruk.

Har du bufferreserven plassert på en konto og fremdeles har mulighet til å spare, kan du for eksempel heller betale litt mer ned på huslånet. Huslånet har som regel høyere rente enn den du får på en sparekonto.

Skulle du fremdeles ha penger igjen etter at alle regningene betalt og at du har spart opp en buffer du er fornøyd med, kan du begynne å tenke på annen sparing. Det viktigste med denne sparingen er at den ikke bør plasseres i fancy, finansielle produkter som låser pengene dine inne, som for eksempel private pensjonssparingskontoer – Ligg unna selv om de skulle bidra til skattelette. Er du under 35 år, er det ikke usannsynlig at du får behov for ekstra penger senere i livet, og trolig før du fyller 62 år. Da er det veldig dumt å ha oppsparte midler som kunne ha løst situasjonen, men som du ikke kan ta ut når du trenger de.

I dette innlegget fikk du tips om tre enkle grep du kan ta som vil kunne gi deg en bedre pensjon. De to første påvirker ikke forbruket ditt en gang. Så hva venter du på? Bruk litt tid på dette i dag, så slipper du å tenke på pensjon igjen de nærmeste årene!

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!