Blogg    /    Pensjonssparing    /    Hva er et pensjonskapitalbevis (PKB)?

Hva er et pensjonskapitalbevis (PKB)?

28. mars 2017

Et pensjonskapitalbevis er en «kvittering» du får med deg ut av et arbeidsforhold, som viser hvor mange kroner bedriften har betalt inn på en pensjonskonto for deg.

Et pensjonskapitalbevis er altså penger på en konto i ditt navn hos en pensjonsleverandør. Får du med deg et slikt bevis har bedriften hatt en innskuddspensjonsordning og betalt inn en prosentsats av lønnen din til en pensjonsleverandør. Disse pengene kan du bruke når du måtte ønske det etter fylte 62 år.

Hvor mye du får i pensjon, vil avhenge av hvor mye som er betalt inn på pensjonskontoen, hvor store kostnader pensjonsleverandøren belaster din konto, hvor lenge du har den og hvor god avkastning du får.

En arbeidsgiver plikter først å utbetale penger til et pensjonskapitalbevis når du har jobbet der i 12 måneder. Har arbeidsforholdet hatt kortere varighet enn 12 måneder, kan arbeidsgiver velge å ta tilbake pengene.

Pensjonskapitalbeviset ligger hos den pensjonsleverandøren som arbeidsgiveren din brukte. Dette kundeforholdet overtar du når du får pensjonskapitalbeviset i forbindelse med at du slutter i jobben. Kundeforholdet går da fra en bedrift til en privatperson. Denne endringen medfører som regel at både administrasjonsgebyret og forvaltningskostnaden øker. I noen tilfeller ser man at kostnadsnivået tredobler seg! Det er viktig at du undersøker hvor store gebyrene og kostnadene er. Det har stor innvirkning på hvor stor pensjonen din blir, og hvor mye du får utbetalt senere i livet.

TIPS: Du får oversikten over pensjonskapitalbevisene på www.norskpensjon.no

Du kan ta ut penger fra pensjonskapitalbevisene fra fylte 62 år, men da må du fordele utbetalingene over minimum 15 år. Velger du å ta ut penger fra fylte 67 år, fordeler du utbetalingene på ti år eller mer. Det er fritak for formuesskatt og avkastning på disse pensjonspengene, men du må betale skatt av de pengene du tar ut.

Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.