Home - Hva er et pensjonskapitalbevis (PKB)?

Hva er et pensjonskapitalbevis (PKB)?

Et pensjonskapitalbevis (PKB) er et bevis man får med seg etter endt arbeidsforhold i privat sektor. Et PKB viser hvor mye pensjon bedriften sparte for den ansatte i perioden.

Et pensjonskapitalbevis (PKB) er din oversikt over innskuddspensjon som din tidligere arbeidsgiver sparte for deg under arbeidsforholdet. Man får med seg et slikt bevis når tidligere arbeidsgiver har hatt en tjenestepensjonsordning/obligatorisk tjenestepensjon (OTP), som et bevis på at det ble spart minimum 2% av inntekt til pensjon.

Samle din pensjon

Dersom du ikke har en aktiv innskuddspensjon etter januar 2021, er dine pensjonskapitalbevis sannsynligvis spredt hos flere leverandører. Du har ingen aktiv innskuddspensjon dersom du er pensjonist, arbeidsledig, jobber i offentlig sektor, eller er selvstendig næringsdrivene.

Dersom man har hatt flere arbeidsgivere i den private sektoren, har man sannsynligvis flere pensjonskapitalbevis.

Om pensjonskapitalbevisene ligger spredt hos flere aktører kan det bli dyrt med flere gebyrer. Derfor anbefaler vi å samle dine pensjonskapitalbevis hos én pensjonsleverandør som du selv velger. Se vår prisliste for privatpersoner.

Egen pensjonskonto

I 2021 kom loven om egen pensjonskonto (EPK). Denne loven sørger for at alle som er medlem i en eksisterende tjenestepensjonsordning får samlet sin oppsparte innskuddspensjon/obligatorisk tjenestepensjon og pensjonskapitalbevisene (PKB) hos én pensjonsleverandør. Dersom man ikke har tatt et aktivt valg av leverandør er pensjonssparingen samlet hos leverandøren som nåværende arbeidsgiver har valgt.

Med egen pensjonskonto kan man velge pensjonsleverandør selv, uavhengig av hva arbeidsgiver har valgt for bedriften.

Utbetaling av obligatorisk tjenestepensjon (OTP)

Når man ønsker å starte utbetalingene av opptjent pensjonssparing vil variere for hver enkelt. Som et generelt utgangspunkt kan vi si at om man ønsker å starte utbetalingen av oppspart pensjon fra fylte 62 år blir pengene fordelt på minimum femten år. Og om man ønsker å vente med å starte utbetaling til fylte 67 år fordeles utbetalingene på minimum ti år.

Det er nyttig å huske på at det finnes unntak og at hver sak er individuell. Pensjonsutbetalingene skjer etter lovverket og påvirkes av hvor mye pensjon man har oppspart frem til man ønsker å starte uttaket.

Hvor mye du får i pensjon vil avhenge av:

  • Hvor mye pensjon arbeidsgiver har spart for deg
  • Kostnader pensjonsleverandøren belaster din konto
  • Avkastning i spareprofil

 

Om du velger pensjonsleverandør selv er det derfor viktig å se etter en forvalter med lave gebyrer og en spareprofil som passer deg og dine ønsker for egen pensjonstilværelse.

Skattefritak for pensjonssparing

Det er fritak for inntektsskatt og formuesskatt i spareperioden. Pensjonspengene og avkastningene blir altså ikke skattlagt før utbetalingen er i gang.

Hvorfor velge Duvi?

  • Lave kostnader
  • Langsiktig sparestrategi
  • God oversikt
mann sitter på sparegris med flagg

Har du noen spørsmål knyttet til pensjonskapitalbevis eller lurer du på noe annet? Ta kontakt med oss.

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!