Blogg    /    Folketrygden    /    Hva får jeg i pensjon?

Hva får jeg i pensjon?

4. januar 2018

Pensjon trenger ikke å være vanskelig, men du må være villig til å bruke litt tid på å forstå det. Du kommer til å takke deg selv for det. Bruk Bank-ID for å hente ut informasjonen.

Nederst i denne artikkelen finner du også en video der Åsmund Paulsen, investeringsleder i Duvi, forklarer hva du kan forvente å få i pensjon.

De fleste som jobber kommer til å få pensjon fra folketrygden, tjenestepensjon gjennom arbeidsgiver og kanskje nyte fruktene av egen sparing. Hvor mye avhenger av hvor mye du tjener gjennom et langt arbeidsliv, hvilken pensjonsordning arbeidsgiverne dine har og har hatt samt hvordan du velger at sparingen fra arbeidsgiver forvaltes.

Folketrygden er viktigst

Mest pensjon kommer du til å få fra folketrygden. 18,1 prosent av lønnen din opp til 7,1 G som tilsvarer 665 000 kroner, blir ”satt av” i folketrygden. Du får ingen rente på disse pengene, men de blir justert i takt med inflasjonen. For å vite hvor mye du har til gode i folketrygden må du logge inn med Bank-ID på Din pensjon hos www.nav.no og få oversikten. Detaljert oppskrift for hvordan du går frem finner du her. 

Du kan velge å starte uttaket fra folketrygden allerede når du fyller 62 år, men da vil du du få ut mindre beløp sammenlignet med en som begynner å ta ut penger senere. Hvis du er 62 år i 2016 får du eksempelvis ut bare rundt 3/4 av årlig pensjon sammenlignet med om du hadde startet uttaket fra fylte 67 år.

Årsaken er at du sparer mindre og bruker mer. Du får fem færre år med sparing og fem flere år å fordele sparekapitalen over. Men det flotte er at pensjonen fra folketrygden utbetales livet ut – uansett hvor lenge du lever.

Pensjon hos arbeidsgiver

Jobber du eller har du jobbet i privat sektor har du en innskuddspensjon eller i noen få tilfeller ytelsespensjon. Har du sluttet i en jobb har du et pensjonskapitalbevis (innskudd) eller en fripolise (ytelse). Det vanligste i dag er innskuddspensjon.

Minimumssatsen som arbeidsgiver skal spare for deg i innskuddspensjon to prosent for inntekt mellom 1 og 12 G, men det er rom for vesentlig mer. Her kan du lese mer om god innskuddspensjon.

For å få svar på hva du har spart opp kan du logge deg på www.norskpensjon.no med Bank-ID.

Utfallet av pensjonsordningen fra tidligere arbeidsforhold kan du påvirke uten at det koster noe penger eller at du må spare mer. Hvis du har et eller flere pensjonskapitalbevis kan du øke pensjonen din ved å samle dem, samt flytte det eller dem til en pensjonsleverandør med lave kostnader og langsiktig forvaltning. Les mer om hvordan oljefondet sparer i aksjer.

Utregningen av utbetalingene fra en innskuddspensjon skjer etter en egen metode. Enkelt forklart vil du gjennom en tiårig utbetalingsplan det første året få 1/10 av saldoen, det andre året får du 1/9 av saldoen, det tredje året får du 1/8 av saldoen. Slik fortsetter det. En mer utvidet forklaring om utbetalinger finner du her.

Egen sparing

Mange nordmenn sparer gjennom egen bolig. Hvis du er ung i dag og betaler ned på lån er dette sparing. Hvis det er den eneste sparingen din, må du eventuelt være forberedt på å låne opp i boligen, eller skalere ned til en rimeligere bolig hvis du skal ha tilgang til disse verdiene. I tillegg vil du kanskje ha verdier i annen sparing som fond, bankkonto eller individuell pensjonssparing. Oversikten på hva du eier finner du enklest i skatteoppgjøret ditt.

Andre innlegg som kan ha interesse

Hva er et pensjonskapitalbevis?
Folketrygden på 1-2-3
Er du i arbeid da sparer du til pensjon

Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.