OTP - Pensjon - Pensjonen blir til med veien du velger

Pensjonen blir til med veien du velger

Mann soler seg på solseng med drikke

Pensjon kan være vanskelig å forstå for de aller fleste, men den er noe vi ser fram til mot slutten av arbeidslivet.

Ord som innskuddspensjon, tjenestepensjon, folketrygden, fripoliser, pensjonskapitalbevis, PKB, alderspensjon, risiko, nøytral, langsiktig, hybridpensjon, OTP, polise og uføre er vanskelige å forstå. Mange velger derfor å lukke øynene og stoler på at arbeidsgiver velger riktig sparing for din fremtidig pensjonsutbetaling.

Vi i Duvi har lenge gjort pensjon enkelt og mer forståelig. Vi mener at det ikke er noen god idé å lukke øynene når det er snakk om din økonomiske fremtid. Nå har endelig loven om egen pensjonskonto kommet, og med denne burde pensjon bli enda enklere å forstå.

Med egen pensjonskonto får du

  • Bedre oversikt over pensjonen din


Og det beste av alt, du trenger ikke å gjøre noe for å få en slik konto. For de aller fleste i privat sektor blir dette løst automatisk.

Får alle egen pensjonskonto?

Det er kun ansatte i privat sektor som har innskuddspensjon som får egen pensjonskonto. Ansatte i privat sektor med ytelsespensjon, ansatte i offentlig sektor og pensjonister får ikke egen pensjonskonto.

Dersom de har pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold, kan de allikevel samle disse. Vil du samle disse hos Duvi, kan du enkelt gjøre det her.

mann med to skilt, et med rød kryss og et med checkmerke

Det du må vite om egen pensjonskonto

På denne kontoen samles den pensjonen som din nåværende og tidligere arbeidsgivere har spart for deg. Egen pensjonskonto gjør pensjon enklere og mer oversiktlig.

BONUS - Selvvalgt leverandør

Det som er helt nytt er at du selv kan velge hvilken pensjonsleverandør du vil ha. Tar du et valg, vil du ha den leverandøren du velger frem til du gjør et annet valg. Det gjelder også selv om du bytter jobb.

jublende figur med konfetti rundt

Velg en pensjonsleverandør med lave kostnader, da blir det mer penger på pensjonskontoen.

Hvis du ikke velger pensjonsleverandør selv, får du den pensjonsleverandøren som arbeidsgiver har valgt for deg. Bytter du jobb, så flyttes din pensjonskonto til den pensjonsleverandøren som ny arbeidsgiver har. Se mer om hvordan du selv kan påvirke dette her.

Med tanke på din økonomiske framtid, kan det altså være lurt å følge med på hva din arbeidsgiver velger for deg. 

Arbeidsgiver betaler administrasjonsgebyr og forvaltningshonorar til arbeidsgivers pensjonsleverandør. Arbeidsgiver er kun pliktig å betale forvaltningshonorar på den delen av sparingen som arbeidsgiver har spart for deg. Det betyr at du selv må betale forvaltningshonorar på den sparingen som kommer fra tidligere arbeidsgivere. Men det flotte nå, er at forvaltningshonoraret vil være det samme.

Velger du en annen pensjonsleverandør enn den arbeidsgiveren din velger, vil arbeidsgiveren din fremdeles betale forvaltningshonoraret på den delen av sparingen som arbeidsgiveren din gjør for deg. Velger du en rimeligere leverandør enn din arbeidsgiver gjør, får du mer penger til sparing og omvendt.

Pensjonskapitalbevis (PKB) er beviset på at arbeidsgiver har spart penger til pensjon for deg. Har du hatt flere jobber med innskuddspensjon, da har du flere pensjonskapitalbevis.
Du kan samle disse pensjonskapitalbevisene på en konto, men da vil du ikke kunne splitte dem senere. Samler du dem, får du bedre oversikt over din pensjon i tillegg til færre kostnader og gebyrer.

Ønsker du ikke å samle dine PKB, må du reservere deg mot dette, ellers vil de automatisk bli samlet. For de aller fleste lønner det seg at de samles.

Egen pensjonskonto – hva må jeg gjøre

Du lurer kanskje på hva du må gjøre i forbindelse med egen pensjonskonto? Egentlig er det svært lite du gjøre, men alltid noe du bør vurdere å gjøre.

Hvis du skal ha egen pensjonskonto blir du kontaktet av pensjonsleverandøren din. Pensjonsleverandøren informerer om dine valgmuligheter. Du ikke gjøre noe som helst, men du bør likevel følge med.

Dette bør du sjekke

Sjekk aksjeandel i spareprofilen og om du er utsatt for en ødeleggende nedtrappingsmodell.

Duvi Pensjon mener at:

 

Hvis du ikke tar aktive valg vil du oppleve at pensjonen din samles hos din arbeidsgivers pensjonsleverandør. Der blir pensjonen din samlet i en standard spareprofil som trolig har for lav aksjeandel og kanskje en unødvendig og ødeleggende nedtrappingsmodell.

Duvi logoen på en nettside

Følg med på pensjonen når du bytter jobb

Nesten alle nordmenn som jobber i privat sektor får egen pensjonskonto i 2021. Hvis du vurderer å bytte jobb, er det par ting du bør passe på med tanke på pensjon.

Sjekk hvilken pensjonsordning du har hos nåværende arbeidsgiver og sammenlign den med den du får hos ny arbeidsgiver. Er pensjonsordningen dårligere hos den nye arbeidsgiveren, har du et argument for å be om litt høyere lønn for å kompensere for svakere pensjonsordning.

Hvor kommer pensjonen fra?

Pensjon er penger du skal bruke mot slutten av livet, gjerne når du er ferdig med å jobbe. Har du jobbet i privat sektor kommer pengene fra tre kilder. For de aller fleste kommer det største beløpet fra folketrygden. Det er grunnmuren i pensjonspyramiden.

I tillegg til pensjon fra folketrygden får få penger som arbeidsgiver har spart for deg. De pengene får du oversikt over hos www.norskpensjon.no.

Den siste delen kommer fra din egen oppsparing. De pengene kan ligge på en bankkonto, som fond eller aksjer, eller være bundet opp i en eller annen privat pensjonssparing.

Pyramide fra topp: Egen sparing, egen pensjonskonto og folketrygden

Når får jeg pensjon?

Det enkle svaret er det bestemmer du selv! I gamle dager var det skarpt skille mellom arbeidsliv og pensjonisttilværelse. I dag kan du ha en glidende overgang mellom arbeidslivet og pensjonisttilværelsen, hvis arbeidsgiveren aksepterer det.

I dag kan du be om å få utbetalt pensjon når du fyller 62 år. Tidligere var det 67 år den vanlige pensjonsgrensen. Hurra tenker du kanskje, men da må du huske at det du har spart opp i ulike pensjonsordninger skal betales ut over flere år. Samtidig får du færre år med arbeid og sparing som reduserer det beløpet som du skal fordele over tiden som pensjonist. Tidlig pensjonering betyr at du får mindre penger utbetalt per måned.

Digitalt førstevalg på egen pensjonskonto

Husker du de brevene du får fra pensjonsselskapene som normalt bare havner i skuffen. Vel nå får du samme informasjonen digitalt i stedet for.

Hvorfor det?

Myndighetene har åpnet for digitalt førstevalg. Det er en annerkjennelse at de fleste av oss er blitt digitale og at det er enklere, rimeligere og bedre. Da blir det mer penger til sparingen din og mindre til pensjonsleverandørene.

For å få til dette, er det viktig at vi har riktig kontaktinformasjon til deg, både mobilnummer og e-postadresse.
Logg inn på min side og sjekk at vi har riktig informasjon til deg.

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!