Alle bedrifter i privat sektor er pålagt å ha obligatorisk tjenestepensjon (OTP) for sine ansatte, med minimum to prosents sparing i året. Her kan du lese om hva som er typisk spareprosent for din bransje.
Pensjon fra første arbeidsdag kom sammen med egen pensjonskonto i 2021. Tidligere måtte du arbeide i bedriften over 12 måneder for å kunne kreve pensjonssparing.
Fra 1. januar 2021 ble det iverksatt krav på pensjonssparing fra første dag, hvis du er eldre enn 20 år og jobber mer enn 20 prosent.
Det kom desember 2021 en gladmelding til spesielt alle unge arbeidstakere. Fra 1. januar 2022 ble det innført pensjon fra første lønnskrone eller arbeidsdag!
Regningen for dette tas både av arbeidsgiver og av staten ved at det innføres en overgangsordning for bedrifter med eksiterende ordning. Disse trenger ikke gå over til de nye reglene før 1. juni 2022.
– Alle over 13 år får opptjening fra første krone de tjener – de må ikke vente til de har tjent 106 000 kroner. Og du får det uansett hvor liten stillingsbrøk du har, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap). Til info: Tajik snakker om 1G, som er Folketrygdens grunnbeløp som per 1. mai 2021 ligger på 106.399 kroner.
Små summer var dyre å håndtere
Den viktigste årsaken til at vi ikke har hatt sparing fra første krone og dag tidligere, er at små pensjonsinnskudd i den gamle pensjonssparingen, kjent som ytelsesordningen, ble veldig kompleks og dyr å håndtere for små beløp. Nå som de fleste i privat sektor får innskuddspensjon er dette enkelt.
Pass på pengene dine!
Mer pensjonssparing vil øke fremtidige pensjonsutbetalinger. Det er bra! Men, husk at det viktigste du gjør for å få mest mulig ut av sparingen er å søke best mulig avkastning. Vi i Duvi mener at det gjør man ved å ha en pensjonsprofil med høy andel aksjer samt unngå nedtrapningsmodeller og dyre spareordninger.