Blogg    /    Folketrygden    /    Snart pensjonist? Kommer du til å overleve?

Snart pensjonist? Kommer du til å overleve?

17. oktober 2018

I Norge får du som pensjonist en pensjon du kan leve av. Spørsmålet er hvordan du kommer til å leve, om det blir som minstepensjonist eller med en helt grei økonomi.

Svaret på et litt vondt spørsmål, om du overlever som pensjonist, er at ja det gjør du, men spørsmålet er hvordan.

Grunnlaget er lavt

De fleste eldre får et fint pensjonistliv, men det betyr ikke at det blir fett heller. For hver femte pensjonist lever på minstepensjon, eller garantipensjon som den heter nå. Garantipensjonen skal sikre at vi har et minimum å leve på og ligger på fra rundt 150.000 kroner til opp under 190.000 kroner, avhengig om du er samboende eller gift. Det er begrenset hvor mye du har til ekstra forbruk med en slik inntekt. Mer om dette kan du lese her.

God økonomi som pensjonist? Nøkkelen er lønnet arbeid

Et langt liv i lønnet arbeid legger grunnlaget for god pensjonsøkonomi. I hvert fall når man ser på utbetalingene. For gjennom lønnet og skattet arbeid bygger du opp et pensjonsgrunnlag både i folketrygden og gjennom den sparingen arbeidsgiver sørger for. I tillegg kan det kan hende at du sparer litt på egenhånd også.

For de aller fleste vil utbetalingene fra folketrygden utgjøre den største delen av pensjonsutbetalingene. Les mer i denne bloggen om at du automatisk sparer til pensjon når du er i lønnet arbeid.

Du finner svaret på nett

Og lurer du på hvor mye du kommer til å få er ikke det så vanskelig å finne ut sånn cirka. Det eneste du trenger er BankID og tilgang til NAV på nett. Det kan du lese mer om her. Nettjenesten Din pensjon hos Nav har en god oversikt over din pensjonsopptjening, den kan beregne din pensjon og du kan søke om pensjon fra denne tjenesten.

Hos nettjenesten www.norskpensjon.nofinner du tjenestepensjonen din. Det er pensjon som dine arbeidsgivere har spart for deg. Der finner du en oversikt over de fleste leverandørene, og utkast på mulige utebetalingsplaner.

Kan ta ut pensjon som 62 åring

I dag kan du begynne å ta ut pensjon allerede som 62 åring. Da sprer du pensjonen over en lengre periode enn om du tar ut pensjon fra et senere tidspunkt. Begynner du tidlig blir hver utbetaling mindre enn om du tar ut pensjon senere og sprer utbetalingene over en kortere periode. Nav vil foreta en levealdersjustering av pensjonen din. Det kan du lese mer om her.

Føler du at beløpet du får ut som 62 åring er for lavt kan du vurdere å arbeide lenger, da fortsetter du med å fylle opp pensjonskontoene dine. Samtidig sprer du pensjonsgrunnlaget ut på en kortere tidsperiode, slik at hver enkelt utbetaling blir høyere.

Selv om du jobber lengre enn dine foreldre, får du høyst sannsynlig mange år som pensjonist. For vi blir eldre og vi holder oss friske lengre. Mange vil si seg enig i at i dag er 70 det nye 67. Det kan du lese mer her.

Pass på avkastningen

Selv når du blir eldre er det viktig å passe på å være langsiktig med pensjonen sin. Mot slutten av arbeidslivet og oppsparingsperioden får avkastningen stor betydning for dine utbetalinger. Det er derfor viktig å passe på at pensjonssparingen er langsiktig og at kostnadene er lave. Du kan høre mer om hva Knut Kjær, medlem av Duvi sin investeringskomite og den første sjefen av oljefondet sier om langsiktig sparing her.

Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.