Blogg    /    Folketrygden    /    Folk flest er pensjonsmillionærer

Folk flest er pensjonsmillionærer

14. desember 2017

Ja du leste riktig. Når vi regner sammen pensjonsoppsparingen til folk flest er de millionærer lenge før de aner det.

Alle som arbeider i Norge og betaler skatt, får en opptjening i folketrygden og pensjonssparing fra arbeidsgiver. I løpet av noen år blir dette til store beløp. Mange i tredveårene er derfor pensjonsmillionærer uten at de egentlig er klar over det. Det er ikke penger som du kan bruke i dag, men som skal gi deg en grei tilværelse når du blir gammel.

20 prosent av lønnen

Du og arbeidsgiver betaler inn til sammen 18,1 prosent av din inntekt til folketrygden. Betalingen skjer over skatteseddelen, som trygdeavgift fra deg og arbeidsgiveravgift fra arbeidsgiverne dine. Legg merke til at du ikke opptjener alderspensjon for lønn over 7,1 G som i dag er 664 801 kroner. G er folketrygdens grunnbeløp, én G er i dag 99 858 kroner.

I tillegg til folketrygden skal alle ha en tjenestepensjon. Det er den sparingen som arbeidsgiver gjør for deg. Det minste du kan få er to prosent av lønnen fra én G som er 99 858 kroner. Over halvparten av bedriftene i privat sektor har denne minimumsordningen.

Finn dine tall

Det er rimelig enkelt å finne ut av hvor mange kroner du har tjent opp på din pensjonsbeholdning i folketrygden. Du finner den på www.nav.no under Din pensjon. Logg deg på med BankID. Alternativt kan du foreta et grovt regnstykke. Gang lønnen din med 0,18 og gang opp en gang til med antall år du har arbeidet. Da vet du cirka hvor mange kroner du har i folketrygden.

Saldoen på din pensjonskonto finner du på www.norskpensjon.no. Logg på med BankID.

Hvis du lurer på hvordan pengene blir utbetalt kan lese mer her.

Grunnmuren i velferdsmodellen

Folketrygden er grunnmuren i det norske velferdsmodellen og pensjon fra folketrygden sikrer at du får penger når du blir pensjonist. Disse pengene skal stå i rimelig forhold til den inntekten du har hatt. Har du ikke hatt inntekt blir du sikret gjennom en garantipensjon, tidligere kjent som minstepensjon.

Folketrygden finansieres over statsbudsjettet som betyr at de som jobber i dag betaler pensjonen til dagens pensjonister. De yngre finansierer de eldre. De siste årene ser vi at avkastningen fra oljefondet bidrar til å sikre finansieringen av statsfinansene. Oljefondet har i dag rundt 8 400 milliarder kroner på bok, som forhåpentlighvis vil bidra til å sikre nordmenns velstand i mange generasjoner fremover. Oljefondet investerer i obligasjoner og aksjer fordelt i alle verdens markeder.

Bilde fra Nav Min Pensjon:

Bilde fra Nav Min Pensjon:

Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.