OTP - Pensjon - Egen pensjonskonto – du har kontrollen

Egen pensjonskonto – du har kontrollen

glad figur med veiende flagg rir på en sparegris

Alle ansatte i privat sektor får egen pensjons-konto fra 2021. Dette vil gi deg bedre oversikt og rimeligere forvaltning av pensjonen din.

Den 1. februar 2021 vil nordmenn som arbeider i privat sektor med innskuddspensjon få en egen pensjonskonto. På denne kontoen samles den pensjonen som arbeidsgiver sparer for deg. Så lenge du arbeider i en bedrift med innskuddspensjon trenger du ikke å gjøre noe som helst, da skjer alt automatisk. Både dagens og tidligere arbeidsgivere pensjonssparing samles. Dette bidrar til at du får bedre oversikt over pensjonssparingen din samtidig som du trolig får mer pensjon.

Pensjonskapitalbevis samles

Når du slutter hos en arbeidsgiver med innskuddspensjon, får du et bevis på at det er blitt spart penger til din tjenestepensjon. Dette heter pensjonskapitalbevis (PKB). Jobber du hos en arbeidsgiver som har innskuddspensjon vil du med egen pensjonskonto samle alle pensjonskapitalbevisene dine på en konto. Når bevisene samles, får du bedre oversikt over disse pengene, i tillegg til at du slipper å betale gebyrer til flere pensjonsleverandører.

Hva er et pensjonskapitalbevis?

Med egen pensjonskonto hos arbeidsgivers pensjonsleverandør, vil arbeidsgiver betale for administrasjonskostnadene hos pensjonsleverandøren. Arbeidsgiveren din betaler også for forvaltningen av de pengene han sparer for deg. Forvaltningen av den pensjonssparingen som tidligere arbeidsgivere har betalt inn må du selv betale for, men nå skjer dette til samme sats som det arbeidsgiveren din betaler. Dette er gode nyheter! Tidligere lå denne satsen som regel mye høyere. Så lenge du har alle pengene i egen pensjonskonto via arbeidsgiver slipper du også å betale for administrasjonsgebyr.

Pass på aksjeandelen

– Egen pensjonskonto bidrar til at du får rimeligere pensjonssparing og dermed får mer penger den dagen du skal bruke pengene. Nå må du bare passe på at du får en god pensjonsløsning, for det avgjør hvilken avkastning du får på pengene. Når du skal spare i 30 år eller mer, blir en prosent i forskjell på avkastningen 30 prosent forskjell på hvor mye penger du tar ut, sier Asbjørn Erdal, daglig leder i Duvi Pensjon.

Så selv om alt går automatisk, bør du likevel følge med. Du må passe på at du får en pensjonsløsning som passer for deg. De aller fleste i Norge bør ha en høy aksjeandel i denne pensjonssparingen. Det er nemlig god grunn til å tro at det vil deg best pensjon.

Les også om hvordan du kan få en bedre pensjon uten å spare mer samt langsiktig og kortsiktig sparing.

 

Gjelder ikke alle

Det er ikke alle som får egen pensjonskonto. Du må være ansatt hos en arbeidsgiver som har innskuddspensjon for å få egen pensjonskonto. Ansatte i privat sektor som har ytelsespensjon eller de som arbeider i offentlig sektor får heller ikke egen pensjonskonto. Det er heller ikke alle pensjonskapitalbevis som samles. Har du pensjonskapitalbevis som er under utbetaling, eller bevis med særaldersgrenser vil du heller ikke få samlet den delen av pensjonen i egen pensjonskonto.

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!