Home - Arbeidsledighet: Hva skjer med pensjonen din når du mister jobben?

Arbeidsledighet: Hva skjer med pensjonen din når du mister jobben?

Når du mister jobben, er det ikke bare selvfølelsen og inntekten din som får seg en trøkk. Arbeidsledighet rammer også økonomien og pensjonen din. Noen grep bør du ta, og vi gir deg oversikten.

Blir du arbeidsledig er det lett å bli både oppgitt og miste selvfølelsen. Særlig hvis ledigheten strekker seg over en lengre tidsperiode. Naturlig nok vil du bruke mesteparten av tiden din på å finne en ny jobb. Det kan være en både tung og oppslukende prosess. Men det er veldig viktig at du passer på økonomien og pensjonen din i en oppsigelse.

Pensjonen din, som er de pengene du kommer til å ha når du en gang velger å slutte å jobbe, er et puslespill av ulike ordninger. I dette blogginnlegget lar vi dine private spareordninger og formue ligge, og konsentrer oss om hva som skjer med tjenestepensjonen du har opparbeidet gjennom arbeidsgiveren din og alderspensjonen din fra folketrygden.

1. Hva skjer med pensjonskapitalbeviset ditt?

Når du blir sagt opp fra et arbeidsforhold, skal du få med deg et pensjonskapitalbevis eller en fripolise. Det er et bevis på at arbeidsgiveren din har betalt inn penger på en pensjonskonto med ditt navn på.

Hva som skjer med pensjonsbeviset ditt, påvirker hvor mye penger du kan ta ut når du en gang velger å gå av med pensjon. Ikke bli lurt! Du må ha et aktivt forhold til pensjonsleverandørens kostnader og gebyrer, og hvordan pensjonskapitalbeviset forvaltes. Her kan du ta grep uten at det fører til utlegg for deg.

2. Hva skjer med folketrygden når du mister jobben?

Alderspensjonen fra folketrygden er for de fleste den pensjonsordningen som betaler ut mest penger. Medlemskap i folketrygden er nøkkelen til å motta rettigheter som pensjon og dagpenger fra NAV.

TIPS: Logg inn på DIN PENSJON hos NAV for få å oversikten over din pensjon.

Dagpenger er likestilt med arbeidsinntekt når det gjelder pensjonsopptjening. Det betyr at hvis du har krav på dagpenger og får dem, så opprettholder du rett til pensjonsopptjening.

Når du mister jobben, er det viktig at du tidlig finner ut om du har rett på dagpenger, og at du søker om dem. Ta kontakt med NAV med en gang!

Dagpenger er en offentlig sikkerhetsløsning for de som mister inntekt fra arbeidsforhold. For å motta dagpenger må du være registrert som arbeidssøker samt oppfylle en del vilkår.

TIPS: Mer informasjon finner du hos nav.no

3. Pass på forsikringsordningene

Når du blir sagt opp fra et arbeidsforhold, vil du få tilbud om å fortsette med pensjons- og forsikringsordninger på individuelt grunnlag. Dette er ordninger du har vært omfattet av hos arbeidsgiver. Om det lønner seg å fortsette med dem, er det ingen fasit på. Avgjørende er også om du har økonomi til å fortsette med dem.

Å fortsette med en ytelsespensjon kan være svært dyrt og bør i de fleste tilfeller ikke prioriteres. Men du har trolig vært omfattet av personalforsikringer, som sykelønn eller uføreforsikring. Dette trenger ikke å være så veldig dyrt å fortsette med, og kan være en redningsplanke for deg, hvis du er syk, eller du blir syk eventuelt ufør.

Velger du å ikke fortsette med disse forsikringene, bør du som minimum tegne individuelle forsikringer. Merk deg at det kan være vanskelig å få tegnet slike hvis du for eksempel har en sykehistorie.

Er du så uheldig å miste jobben er det viktig å sikre seg. Skaff deg oversikt over privatøkonomien og prioriter de viktigste kostnadene dine. Pass på at du får med deg riktig pensjonsbevis fra arbeidsgiveren din og at de ar satt av penger som de skal. Husk å ta tidlig kontakt med NAV, det er viktig å fylle ut riktig skjemaer til tiden – de er hjelpsomme. Forsikringer er ofte et undervurdert gode – vurder fortsettelsesordningene, de kan være gull verdt.

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!