- 03/10/2017
Alle sier at vi må spare penger til pensjonstilværelsen. Men vet vi egentlig hvor mye penger vi trenger når vi slutter å jobbe? Det viktigste er vel å skaffe seg oversikt?
Det enkle svaret på hvor mye penger du trenger som pensjonist er et nytt spørsmål. Hvor mye penger har du lyst til å bruke? Hvor mye eller hvilken rødvin vil du drikke? Hvilke utenlandsreiser vil du på? Ønsker du å bo i din nåværende bolig, eller tenker du på å skalere ned og frigjøre noen kroner? Det er kun du som vet hvor mye penger du trenger når du blir pensjonist. For det er kun du som kan ha overblikk over egen økonomi, helse og livssituasjon.
Spare mer, eller kanskje ikke?
Vi skal ikke mase om at du må spare mer, det er det nok av andre som gjør. Vi håper at du forholder deg til økonomien din og blir langsiktig. For det er ikke sikkert at du trenger å spare veldig mye mer enn du gjør i dag. Så lenge du arbeider og betaler skatt, sparer du til pensjon. Både gjennom folketrygden og i den pensjonssparingen som arbeidsgiveren din er pålagt å ha for deg. Det som er viktig er å ha en formening om hva du gjør. Skaff deg oversikten over din økonomi.
Som pensjonist oppdager du nokså raskt at folketrygden først sender deg penger etter at du har søkt om å få penger utbetalt. Du oppdager kanskje at pensjonsordningen din ikke har vokst som forventet og tenker at du burde ha lest brevene fra pensjonsselskapet. Vårt tips til deg er at du må passe på at du ikke betaler for mye i kostnader og er langsiktig. Ellers kan du komme til å oppdage at pensjonspengene dine er halvparten av hva de burde være når du skal begynne å bruke dem!
Hva mener andre
Enkelte mener at en pensjon som gir deg rundt to tredjedeler av den lønnen du hadde da du sluttet å jobbe er optimalt. Om du trenger så mange kroner avhenger både av lønnen og din privatøkonomi ellers. Andre mener at det kan være fornuftig å ha spart opp et beløp som tilsvarer to årslønninger i banken. Det er det heller ikke mange som klarer. Men langsiktigssparing på en bankkonto, det er ikke det lureste du gjør.
Sparing på autopilot
Er du som nordmenn flest, bruker du kanskje de pengene du har tilgjengelig og sparer det som er til overs. Og snakker noen om pensjon tenker du kanskje at det er lenge til så det ordner seg nok. Da lukker du øynene for fremtiden. Det er en farlig strategi. Når du en dag våkner opp som pensjonist og oppdager at pensjonsutbetalingene ikke svarer til forventningene dine er det nemlig for sent. Autopiloten har kjørt deg i grøfta.
Denne autopiloten kan du justere med en spareavtale. Med en spareavtale som gjør faste trekk inn til en eller annen konto sørger du for å ha litt penger til overs når du måtte trenge det. Det er viktig å sjekke hva slags konto pengene går inn på. Er du ung kan du vurdere Bolig Sparing for Ungdom. Er du litt eldre og vurderer Individuell Pensjon Sparing må du huske at pengene låses frem til du blir minimum 62 år. Hvis du ikke trenger penger med det første og er langsiktig, kan du plassere dem i aksjemarkedet.
Skaff deg oversikt
Det som er viktig er at du har et bevisst forhold til økonomien din. At du av og til, kanskje en gang i året ser over økonomien din. Helt enkelt handler det om å ha et bevisst forhold til hvor mye du tjener, hvor mye du bruker og hvilke verdier og forpliktelser du har. Det er nokså enkelt å få et oversiktsbilde over din økonomi.