OTP - Pensjon - Når skal jeg egentlig gå av med pensjon?

Når skal jeg egentlig gå av med pensjon?

Pass deg for «honeymoon-effekten»

Mens noen teller dagene frem til pensjonisttilværelsen, kan andre rett og slett ikke forestille seg hva som kommer etter yrkeslivet. Uansett synsvinkel bør du planlegge pensjonisttiden godt. Men hvordan merker du at det er på tide å gå av med pensjon, og hva bør du tenke på?

Yteevne

Selvfølgelig finnes ikke DET rette tidspunktet til å pensjonere seg. Noen er spreke og produktive til langt opp i 60-årene, mens andre begynner å kunne yte mindre allerede i midten av 50-årene. Ut fra loven kan du begynne å ta ut pensjon fra du fyller 62, og senest når du er 75.

Hvordan komme eller holde seg i god form så man kan nyte pensjonisttilværelsen, var også et tema i møte med Yngvar Andersen, hele Norges Yngvar, kjent fra NRK-programmet Puls. Her får du en rekke gode tips til hva du kan gjøre for å bli en sprek pensjonist:

 

Økonomiske hensyn

Økonomien er selvfølgelig en viktig faktor i avgjørelsen om når du skal gå av med pensjon. Mange av oss må kalkulere nøye for å finne ut om de kan og vil akseptere de økonomiske tapene som vanligvis følger med tidligere pensjonering.

Dette kan du lese mer om på nettsidene våre, for eksempel her:

Snart pensjonist? Kommer du til å overleve?

Hvilken rødvin vil du drikke som pensjonist?

Pensjonistlivet – blir det sommerferie hele året?

 

Føler du deg rett og slett litt ferdig?

For de som kan ta beslutninger uavhengig av penger og helse, er det andre indikasjoner som viser at det kan være på tide å pensjonere seg. Noen begynner for eksempel å bruke sine egne energireserver mer økonomisk.

Når det neste trinnet i karrieren din ikke lenger virker interessant eller du ikke lenger ønsker å akseptere alt for å komme deg oppover på karrierestigen, kan det være et tegn på at du går inn i en ny livsfase.

 

Gradvis overgang

Det trenger ikke alltid være et fullstendig farvel fra jobben – ofte holder det med noen endringer i arbeidstiden. Forutsetningen for dette er selvsagt at arbeidsgiver samtykker. Du kan samtidig ta ut delvis pensjon om du ønsker det.

En gradvis overgang er ofte sunnere og mer tilfredsstillende enn et hardt kutt. Mulighetene er mangfoldige: Du kan redusere arbeidstiden, jobbe som mentor for yngre, ta opp et tillitsverv. På denne måten kan du opprettholde det du ville manglet uten jobben: Anerkjennelse, prestasjonsfølelse og tilbakemeldinger på noe du er god på.

 

Pass deg for «honeymoon-effekten»

Når pensjonisttiden kommer, venter nye utfordringer. Ofte må livet omstruktureres betydelig. Umiddelbart etter pensjoneringen kan du oppleve en såkalt «honeymoon-effekt», en kortvarig glede over de nye frihetene. Men for noen av oss ser virkeligheten mindre rosenrød ut: Visse rutiner, sosiale kontakter og oppgaver blir plutselig borte. Dette kan ha en negativ effekt på den psykiske helsen.

Derfor er det viktig at du allerede før du starter inn i pensjonistlivet er klar over hvordan du vil bruke den nye friheten: Trenger du hvile og privatliv først? Eller vil du pleie dine sosiale kontakter og være mye på farta?

Noen gode tips får du også av Trond Nedrebø, redaktør i Pensjonisten. Her snakker  han om pensjon, trivsel, helse, venner og all fritiden man får:

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!