OTP - Pensjon - Hvordan planlegger jeg for pensjon?

Hvordan planlegger jeg for pensjon?

«Hvordan planlegger jeg for pensjon?» er det mange som spør. Svaret er at pensjonen din avhenger av hvor lenge du jobber, hvor mye du tjener og hvordan du tar vare på pengene dine. 

Er det lenge til du skal slutte å jobbe, skal du ikke bruke for mye krefter på pensjonssparing, men du forholde deg til den. Skaff deg oversikt. I denne bloggen gir vi deg en enkel oversikt over hva du bør tenke på med hensyn til din pensjon og hvordan du kan planlegge for den.

Er du som folk flest vil den største delen av din pensjon bli utbetalt fra folketrygden. Du vil få noen penger fra tjenestepensjonen din og så har du trolig spart noen penger på egen bok i tillegg til å sitte på verdier i boligen din. Du kan lese mer om det i bloggen – Hva får jeg i pensjon?

Hvordan planlegger jeg for pensjon?

Hvis du en dag i fremtiden oppdager at du sitter igjen med en bitteliten pensjon kan du komme til å stille deg spørsmålet om du kunne gjort noe annerledes. Det er den dagen du trygt kan si at du har fremtiden bak deg. Det er for sent å lære av sine feil.

Garantipensjon, tidligere kjent som minstepensjonen, ligger i dag på rundt 16 000,- kroner i måneden. Disse pengene skal dekke alle dine kostnader, bolig, mat alt du vil forbruke. Kanskje du vil ha noe mer? Vel da bør du skaffe deg oversikt over økonomien din på kort og lang sikt. De fleste bankene har glimrende verktøy som kan gi deg oversikt over egen økonomi.

Det er mulig å simulere hvor mange pensjonskroner man kommer til å få fra folketrygden og fra pensjonssparingen arbeidsgiver sto for ved hjelp av pensjonskalkulatorer hos Nav under Min Pensjon og hos Norsk pensjon.  Det er litt vanskeligere å regne på hvor mange penger man selv kommer til å ha spart opp, og ikke minst hvor mange penger man trenger.

Rimelig og langsiktig

Alle bør være oppmerksom på hvilken pensjonsordning arbeidsgiver tilbyr. Er det minimumsordningen eller er den rausere? Tenk over at jobbskifte kan bety mye for din pensjon.

Når du slutter hos en arbeidsgiver som har innskuddspensjonsordning utstedes det et pensjonskapitalbevis for de midlene som du fått spart opp i arbeidsforholdet. Da overtar du kundeforholdet hos pensjonsleverandøren, og regningen for administrasjonen og forvaltningen av pensjonskapitalbeviset. Når kundeforholdet går fra arbeidsgiver til arbeidstaker øker kostnadene og gebyrene betraktelig. Det er avgjørende at du velger en rimelig leverandør. Du vil vel ikke være en melkeku for pensjonsselskapet? Da kan du halvere pensjonen din.

I tillegg må du passe på at du får en langsiktig forvaltning. Å plassere pensjonspenger i bankinnskudd kan være drepende for kjøpekraften din. Du må ha aksjer i sparingen din. Til og med de eldste bør ha aksjer i sparingen sin. Men ikke alle kun flesteparten av pensjonspengene i aksjer.

Er du blant de yngre

Du tenker ikke på pensjon. Du tenker kanskje på hvordan du skal finansiere boligkjøpet ditt, eller skaffe noen kroner til skiutstyr til barna. Husk at avdrag på boliglån er sparing som kan realiseres senere i livet. Du bør bevisst på at du får pensjonsopptjening av alle årene du er i arbeid og at permisjoner og deltidsarbeid vil redusere pensjonen din. Duvi mener at de yngste bør være forsiktige med å låse sparing i skattemotiverte produkter som låser penger frem til pensjonsalder som individuell pensjonssparing-IPS.

Er du middelaldrende

Når gjelden kommer ned på et akseptabelt nivå bør du begynne å tenke på å spare på andre områder enn bolig. Spareavtaler i aksjeprodukter er både disiplinerende og nyttig. Men pass på kostnader ved løsningen og at aksjeeksponeringen er god nok. Du kan gjøre det i fond og i andre produkter som individuell pensjonssparing-IPS og aksjesparekonto. Vi mener man bør være forsiktig med å låse sparepenger.

Er du blant de eldste

Du nærmer deg pensjon og er kanskje gjeldfri. Du har kanskje begrenset med faste kostnader og tenker mer på eget forbruk. Da styrer dine aktiviteter dine kostnader. Det er en friere stilling, enn når kostnadene dine styrer aktivitetene dine.

Jo eldre man er, og jo nærmere man er den dagen man skal slutte å jobbe. Desto enklere er det da å finne ut av hva man får i pensjon og hva man har å rutte med. Noen år før du skal begynne å ta ut pensjon må du bestemme deg for når du skal ta ut pensjon og hva det innebærer for deg. Nå er det mulig å jobbe og ta ut pensjon på samme tid. I tillegg kan du velge å kun ta ut deler av pensjonen slik at det er mer igjen til senere i livet. Gjør beregningene i god tid før det er aktuelt.

Så svaret på spørsmålet ditt: Hvordan planlegger jeg for pensjon? er at du skaffer deg oversikt over din økonomi og at planlegger din pensjonstilværelse. Ikke i detalj, men grovt sett, slik at du får en fin nåtid og en god fremtid.

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!