Hva er en god pensjonsavtale?

Lurer du på hva pensjonen din er verdt?
Hva arbeidsgiver setter av for deg til pensjon? Ikke bare i prosenter, men også i kroner?
Vi skal prøve å gi deg noen svar i dette innlegget.

Har du tatt deg selv i å lese jobbannonser hvor det står at bedriften har gode forsikrings- og pensjonsordninger? De forteller sjeldent hva ordningene går ut på eller hva de er verdt før du møter dem. Først da får du kanskje vite hva de går ut på. Men, det kan likevel være vanskelig å forstå.

Hva er arbeidsgiver pålagt å spare til deg, og hvilke valg har de?

Vi gir deg først en rask oppsummering rundt innskuddspensjon i tilfelle du ikke er kjent med dette. Arbeidsgivere er nemlig pålagt å ha en pensjonsordning for sine ansatte. Og de fleste velger det som kalles innskuddspensjon.

Med innskuddspensjon skal det spares minimum to prosent av din lønn fra 1G per år. Det vil si at 1G (1G er 101 351 kroner pr 1. mai 2020) trekkes fra din lønn, også spares det to prosent fra den summen. Dette MÅ arbeidsgiver spare til deg. Om du har en ekstra snill arbeidsgiver kan de faktisk også velge å spare fra første krone til deg, altså fra 0G. Mer om dette litt lenger ned i teksten.

Alle ansatte over 20 år og ansatte med over 20 prosent stilling har krav på pensjonssparing via sin arbeidsgiver. Har arbeidsforholdet en kortere varighet enn ett år er ikke arbeidsgiver pålagt å spare for deg.

Enorme forskjeller

Det er enorme forskjeller på pensjonspakker i privat sektor. For en person som tjener 716 056 kroner blir det som minimum satt av like over 12 304 kroner i året i pensjonssparing for den ansatte. Dette tilsvarer 2 prosent av bruttolønnen. Dette beløpet kan bli fire ganger så stort (50 124 kroner) hvis arbeidsgiver velger å gi maks av det de kan; nemlig 7 prosent sparing (på inntekt opp til 7,1G). Er du ung og denne forskjellen opprettholdes kan forskjellen bli til veldig mange tusenlapper når pensjonstiden kommer.

For de som tjener mer er forskjellen enda større. En person med årslønn på like over 1,2 million kan få hele åtte ganger mer i sparing. Det er fordi arbeidsgiver kan velge å spare hele 18,1 prosent av all inntekt mellom 7,1 og 12G. For denne arbeidstageren er minimumsordningen verdt rundt 22 200 kroner, mens maksimumsordningen er verdt 167 000 kroner. Per år!

I tabellen under har vi satt opp tre lønnsnivåer og pekt på minimumsordningen som din arbeidsgiver skal tilby deg og maksimumsordningen som er det maksimale av det som kan settes av til pensjon i innskuddsordningen. I midten har vi satt opp et eksempel med en ”flat firer” hvor arbeidsgiver setter av fire prosent av bruttolønnen i pensjon fra første krone.

Folk flest får bare et minimum

I dag tilbyr de fleste bedriftene i privat sektor innskuddspensjon. Godt over halvparten av dem tilbyr kun minimumsordningen, altså to prosent av bruttolønnen din. Det er det røde feltet i figuren under.

Det røde feltet er det lovpålagte minimum på to prosent. Som tidligere nevnt, plikter ikke bedriften å sette av penger til pensjon fra første krone. Men arbeidsgiver har full anledning til å spare fra første krone til pensjon for deg.

Det grønne feltet viser hvor mye penger som maksimalt kan settes av i de ulike lønnsintervallene. De grønne områdene er vesentlig større enn det rød, men det er altså ikke mange bedrifter som utnytter disse mulighetene fullt ut.

Det grå feltet er det folketrygden som tar seg av. Hvor stor pensjon du kan regne med å få fra folketrygden kan du logge deg inn hos NAV og søke deg frem til her.

Pensjonstiden ligger nokså langt frem i tid for mange av oss. Det betyr at vi kan gjøre mye for å få en fin pensjonstid. Men for å finne ut hvor mange penger du kommer til å disponere, må du hente informasjon fra flere kilder. I dette tidligere innlegget viser vi deg hvordan.

Har du oversikten over formuen og pensjonen din? Den består av mer enn pengene du har på bankkontoen – mye mer. Bruk noen minutter på å finne ut av hva du har. Det kan lønne seg! Les mer om det her.

I dette innlegget har vi sett nærmere på hva en god pensjonsavtale er. Det er store forskjeller på hvor mange kroner en arbeidsgiver har lov til å spare for deg og hvor mye de velger å spare for deg. Derfor er vår klare oppfordring at du tar en titt på hva pensjonsordningen hos din arbeidsgiver faktisk gir deg. Er den virkelig så god som arbeidsgiver sier den er?

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!