Blogg    /    Innskuddspensjon    /    Pensjon for franchisetakere: Dette bør du vite

Pensjon for franchisetakere: Dette bør du vite

12. august 2019

Franchisetakere har i utgangspunktet like regler for pensjon som andre næringsdrivende. Man må sørge for at man sparer Obligatorisk Tjenestepensjon (OTP) og spare til egen pensjon, akkurat som de fleste andre – men ikke alle franchiser løser pensjon på samme vis.

– Akkurat som alle andre bedrifter er man lovpålagt å spare pensjon til de ansatte. For disse franchisetakerne er det viktig å sørge for at man sparer riktig og at det ikke brukes for mye tid på administrasjon av pensjonen, forteller Lill Lindahl i Duvi.

Duvi er en pensjonsutfordrer som gjør pensjon enkelt for både bedrifter og arbeidstakere. De mener tiden er overmoden for å gjøre pensjon forståelig, og derfor har de utviklet teknologi som gir enklere administrasjon og bedre pensjonløsninger.

Visste du at 1 av 4 bedrifter har feil i pensjonssparingen?

Tid er penger

En tommelfingerregel for alle bedrifter, enten dere driver franchise eller ikke, er at man må sørge for å spare riktig.

– Å spare riktig betyr at man sørger for at det settes av riktig beløp til de ansatte, men også at man ikke sparer til ansatte som har sluttet.

Som franchisetaker er det typisk at man har flere ansatte med ulik stillingsbrøk, og kanskje sesongarbeidere. Det skal kun spares for alle ansatte fra fylte 20 år og som jobber fra 20 prosent stilling og oppover. Du kan lese mer om OTP her.

Duvi tilbyr elektronisk innlesning av lønnsdata. Uansett om du er en liten eller stor bedrift vil dette sørge for at pensjonssparingen blir korrekt.

– Andre må kanskje legge inn denne informasjonen manuelt, og da er det fare for menneskelige feil. I tillegg er dette tidkrevende, og om man legger sammen timene blir plutselig pensjon kostbart for bedriften, sier Lindahl.

Noe som skiller Duvi fra andre pensjonsaktører er at de fakturerer etterskuddsvis hver måned. Det vanligste i dag er at man får få og større regninger, og at de betales forskuddsvis.

– For mindre bedrifter kan dette være viktig for likviditeten. Hos oss betaler du underveis, og derfor slipper man store overraskelser.

Pensjonsleverandøren kan bidra til bedre likviditet for bedriften

«Pensjonsbonus» i utbytte

Andre franchisegrupper får sin pensjonsordning gjennom kjeden. Her vil kjeden sørge for at alle ansatte i bedriften får riktig spart pensjon og at lovverket følges. For næringsdrivende med denne ordningen vil ikke pensjon og pensjonsadministrasjon være noe de må sette av tid til.

En av disse er Ketil Elvekrok Hansen, som driver to Europris-butikker i Notodden og Hokksund. Han har vært franchisetaker i snart 15 år og jobbet tidligere i Norgesgruppen.

Vil du vite mer om pensjon for din bedrift? Trykk her

– For meg håndteres pensjon av regnskapsavdelingen i kjeden. De sørger for at jeg og alle som er ansatte hos oss får spart til pensjon etter det loven sier. OTP er to prosent av lønnsgrunnlaget, og dette er vi pålagt å betale, forteller han.

Selv er han ansatt i eget AS, og får samme pensjon som alle medarbeiderne.

– Fordelen med franchise er at om man klarer å drive positivt har man muligheten til å ta utbytte. Dette disponerer man fritt etter skatt er betalt, og da kan man sette av til å spare i fond eller annet over lengre tid slik at man får mer å rutte med når man går av med pensjon.

 Ønsker du et uforpliktende tilbud for pensjon til din bedrift? Ta kontakt her:

    Ingen kommentarer

    Kommentarer er stengt.