Før du bestemmer deg for å åpne en aksjesparekonto bør du skaffe deg oversikt over økonomien din! Det er ikke sikkert du bør spare mer nå.
Det går nesten ikke en dag uten at man får vite hvor viktig det er å åpne en aksjesparekonto. Om det er riktig å gjøre, det må du avgjøre selv. Men før du åpner en slik konto bør du skaffe deg en oversikt over økonomien din og stille deg selv noen grunnleggende spørsmål.
Er du kvalifisert til å gjøre dette? Forstår du hva du går inn på eller er det på grunn av noe du har lest et sted. Kanskje på grunn av at du tror du skal spare skatt. Hovedregelen for kjøp av finansielle produkter og tjenester er at du må forstå hva du går inn på. Hvis du ikke forstår produktet eller tjenesten, dropp dem!
Skaff deg oversikt
Det aller første du skal gjøre, uansett om du skal spare eller ei, er å skaffe deg oversikt over egen økonomi. Hvordan står det til? Har du penger til overs eller har du mye og dyr gjeld? Det aller viktigste du gjør, er å betale ned dyre lån. De burde kanskje ikke vært tatt opp i utgangspunktet, men har du dem, bør du prioritere å bli kvitt dem.
Har du lån bør du ta opp kalkulatoren for å finne ut hvor høy belåningsgrad du har. Er den høy, bør du prioritere å betale ned på lånene dine før du setter i gang med annen sparing. I tillegg til belåningsgraden bør du også undersøke hvor mye gjeld du har i forhold til inntekten din. Lån skal betjenes.
Deretter kan du ta også en liten stresstest av lånene dine. Hva skjer hvis renten stiger med 1, 2 eller 3 prosentpoeng. Husk å juster for skattefradraget. Ser det bra ut? Kan du leve med en renteøkning? Ikke det, da bør du vurdere å betale ned på lånene.
Har du en partner, kan dere teste ut hvor lenge dere overlever på én inntekt. Det er ikke uvanlig at man får barn, ønsker å omskolere seg eller blir arbeidsledig. Tåler du det med den gjeldsgraden du har i dag?
Det kan være vanskelig å ta høyde for skilsmisse eller samlivsbrudd når man nettopp har svoret evig troskap. Men halvparten skiller seg, så det kan skje deg også. Hva betyr det for lån og forbruk? Et annet kjedelig tema er å undersøke hva som skjer hvis noen av dere blir syke eller dør.
Vær likvid
Har du fornuftig gjeldsbilde, bør du spare opp litt penger til en regnværsdag. Det er fornuftig å ha litt penger på konto som det kan trekkes av hvis vaskemaskinen eller girkassen ryker. Det bør ikke være nødvendig å låne eller ta opp kredittkortgjeld for å betale slike regninger. Denne sparingen kan foregå på en sparekonto, men ikke ha for mange penger her. Den renten du får i banken i dag er veldig lav.
Er du ung og sparer utover overnevnte buffer er det viktig at sparingen blir langsiktig og finner sted i relativt likvid realkapital. Ulike fondsløsninger kan passe for mange. Men pass på kostnader og at det er mulig å innløse plasseringen til kontanter i løpet av kort tid. Vær oppmerksom på at slike investeringer vil svinge i verdi.
Se over pensjonen din
Se over pensjonsordningene dine, forstå hvordan du sikrer fremtiden din. Når du slutter å jobbe vil du kunne belage deg på penger fra tre kilder.
Den første er folketrygden. Hvis du logger deg på min pensjon hos www.nav.no vil du få en grov oversikt over hvor mye penger som er spart opp til deg, og hva du kan regne å få utbetalt. Denne utbetalingen er livsvarig. Den andre er de pensjonsordningene du har gjennom arbeidsgiveren din. På nettsiden www.norskpensjon.no finner pensjonsordningene som arbeidsgiver har betalt inn på for deg. Den tredje kilden til penger når du blir gammel er egen sparing. Dette kan være alt fra eiendomsverdier, fondssparing og penger på konto.
Hvem passer aksjesparekonto for?
Har du oversikt og kontroll over inntekter og gjeld/verdier, og flytter hyppig penger mellom ulike fond eller aksjer, kan en aksjesparekonto være et nyttig verktøy for deg. Du utsetter en skatteregning og får større midler å investere for. Men skatteregningen kommer når du en dag henter avkastningen ut av aksjesparekontoen.
En aksjesparekonto kan brukes til å handle børsnoterte aksjer som har adresse i Norge eller EØS, samt egenkapitalbevis og aksjefond med minst 80 prosent aksjer. Sparer du langsiktig uten å flytte penger mellom ulike investeringer vil nytten av en aksjesparekonto være vesentlig mindre.
Du må også vurdere om du ønsker å gå inn på en annen ny spareordning som kommer snart. Forkortelsen er IPS og er en individuell pensjonssparing. Den gir deg en utsatt skattefordel, men binder også pengene frem til du velger å ta dem ut etter fylte 62 år. Skulle noe uforutsett skje i privatøkonomien din er disse pengene ikke tilgjengelige slik annen sparing er.
En liten oppsummering
Før du velger å åpne en aksjesparekonto mener vi at du bør ha full oversikt over økonomien din. Sørg for at gjeldsbildet er fornuftig. Skal du spare bør tenke på ha en likvid buffer først. Pass også på at du har sikret pensjonen din.