OTP - Pensjon - Skattemeldingen – din nest beste oversikt

Skattemeldingen – din nest beste oversikt

Skattemeldingen forteller deg ikke bare om du skylder penger eller har penger til gode fra staten. Den gir deg også en grei oversikt over økonomien din, men den tar ikke hensyn til pensjonsbeholdningen din.

Onsdag 4. april får du skattemeldingen. Det mest spennende er om du skal få igjen eller skylder penger på skatten. Men vel så viktig at du bruker denne anledningen til å få oversikt over økonomien din.

Hvis du ikke forholder deg til meldingen, vil myndighetene skrive ut skatten på det informasjonsgrunnlaget de sitter på. Er informasjonsgrunnlaget feil – kan skatten bli feil og det kan bli dyrt for deg. Poster som bør sjekkes er for eksempel om du har inntekter eller formue i utlandet eller inntekt fra utleie av eiendom. Mer informasjon om dette finner du hos skatteetaten.

Skattemeldingen gir deg oversikt

En annen viktig grunn til å gå inn på skattemeldingen er at du der får en god oversikt over deler av økonomien din. Når du sjekker de ulike postene får du bedre kunnskap om hvor stor inntekt du har hatt i året som gikk, gjeldsbildet ditt og ligningsformuen på de eiendelene du har. NB husk at ligningsverdi ofte kan være lavere enn markedsverdi.

Men skattemeldingen forteller deg ikke hva du har i pensjonssparing. Den forteller ikke hva du har i folketrygden eller i den tjenestepensjonen som arbeidsgiver har spart opp for deg. Følger du denne lenken, finner du mer informasjon om pensjon og pensjonsutbetaling.

Har du jobbet noen år vil du oppdage at du faktisk har en del verdier som du kanskje ikke visste om. Det kan du leser mer om her. Når du har fått denne oversikten på plass har du som lønnsmottaker kanskje den beste oversikten over økonomien din.

Det kan også være lurt å se om du kan gjøre noe for å rydde opp i økonomien din. Følger du denne lenken, finner du en enkel veiledning for hvordan du kan gå frem for å ta helsesjekk av økonomien din.

Fra selvangivelse til skattemelding

Skattemeldingen er det som tidligere het selvangivelsen. Den sendes ut til alle som får lønn, pensjon eller trygd. Den gir deg en foreløpig skatteberegning. Det endelige skatteoppgjøret blir først klart i slutten av juli. Meldingen er tilgjengelig den 4. april og du har rundt 25 dager til å se over og korrigere tallene. Fristen for å levere den er for privatpersoner den 30. april og for næringsdrivende 31. mai.

Lenke til nyttig informasjon om skattemeldingen fra skatteetaten

Nyhet i 2018

Nytt for skattemelding for 2017 er at post 5.0 er fjernet. Skattebetalerforeningen mente at det er den viktigste posten i skattemeldingen. Det var her man kunne legge inn tilleggsinformasjon til de ulike postene. De som brukte denne posten tidligere henvises nå til å sende inn vedlegg med skattemeldingen.

Lenke til skattebetalerforeningens blogg om post 5.0.

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!