Home - Ikke få panikk – du jobber en dag i uken for pensjon

Ikke få panikk – du jobber en dag i uken for pensjon

I Nederland har man en tommelfingerregel som sier at man jobber én dag i uken for sin fremtidige pensjon. Vi er ikke så langt unna det samme i Norge.

Den nederlandske tommelfingerregelen sier dermed også at vi jobber fire dager i uken for ha noe å leve av i dag, og én dag i uken for å ha noe å leve av som pensjonist, som de i sin tid mente skulle være på rundt 20 år. Alle må forholde seg til at vi blir eldre og justere systemet deretter. Les mer om at eldrebølgen er en myte her.

Nederland har et pensjonssystem som ligner på det norske, hvor den fremtidige pensjonisten kan basere seg å få pensjonspenger fra tre kilder. En som tilsvarer folketrygden, en tjenestepensjon fra arbeidsgiver samt egne oppsparte midler.

Ikke få pensjonspanikk!

Du får kanskje hetta over å tenke over at du skal arbeide én dag i uken til pensjonisttiden. Men det bør du egentlig ikke få. I hvert fall så lenge du har en normalt god lønn. Jobber du i privat sektor og har en inntekt innfor 7,1 G som i dag tilsvarer 6 – 700 000 kroner, er du innenfor. Da betaler du og din arbeidsgiver til sammen 18,1 prosent til din pensjon i folketrygden. Har du en innskuddspensjon betaler arbeidsgiver også inn minimum to prosent inn på din pensjonskonto. Da er du oppe i 20 prosent pensjonssparing, som tilsvarer én av fem arbeidsdager!

Flere verdier i hus og hytte

Er du en gjennomsnittsnordmann vil du i tillegg ha litt fri sparing, samt verdier i hus og kanskje hytte. Ifølge SSB eier nesten åtte av ti egen bolig. Det er 4,3 millioner av oss som gjør. Og nesten halvparten bor igjen i enebolig. SSB-data finner du her.

Gjennomsnittsnordmannen har nesten like store verdier i hus og hytte – etter fradrag for boliglånet – som i folketrygden. Eiendomsmassen representerer som regel store verdier. Og nærmer man seg pensjonsalder bør man undersøke om man ønsker å bli boende i boligen eller skalere ned av praktiske årsaker. Da kan man frigjøre noen av eiendomsverdiene.

Poenget er at du sannsynligvis ikke trenger å få pensjonspanikk. Har du en normalt god inntekt betaler du og arbeidsgiver inn rundt 20 prosent av lønnen inn på til folketrygden og tjenestepensjonen din.

Ønsker du å motta et uforpliktende pristilbud for din bedrift? Legg
igjen din kontaktinfo og en av våre ansatte vil ta kontakt med deg.

    Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!