Intervjuer om pensjon og det å bli pensjonist

For deg som vil dykke litt dypere inn i pensjon og relaterte temaer, gjennomfører podcasten Pensjonskonto en del intervjuer i Duvi sitt oppdrag. Her kan du få innsyn fra forskjellige eksperter.

Innskuddspensjon

Innskuddspensjon setter krav til arbeidsgivere: Bjørn Tore Haga forklarer at innskuddspensjon er en lovpålagt sparing som arbeidsgivere i privat sektor har for sine ansatte. Hver måned sparer arbeidsgiver penger inn på en pensjonskonto. Alle må ha det og det skal være lik ordning for alle i bedriften.

Egen pensjonskonto

Egen pensjonskonto: Asbjørn Erdal, daglig leder av Duvi Pensjon, forklarer litt om hvorfor nordmenn i privat sektor får egen pensjonskonto og hva det betyr for dem.

Hva bør du gjøre med egen pensjonskonto: Espen Seidel forklarer hva du må passe på med pensjonssparingen din. Han gir råd til både arbeidstakere og arbeidsgivere. Konklusjonen er at det viktigste du gjør er å velge en spareprofil med høy aksjeandel.

Pensjonskonto forklart av en statssekretær: Statssekretær Geir Olsen (V) forteller om hvorfor vi har fått pensjonskonto, hans forventninger til pensjonsselskapene og det at vi kan regne med å få samlet all pensjon på denne kontoen en gang i fremtiden.

Pensjon fra Folketrygden

Pensjon fra Folketrygden: Ole Christian Lien er avdelingsdirektør i Kunnskapsavdelingen i NAV, og er også NAVs pensjonsekspert. Han forklarer hvor pensjonspengene dine kommer fra og hvordan du kan finne ut hvor mye penger du kan få i pensjon.

Det norske folk har tillit til Folketrygden: Anne Skevik Grødem ved Institutt for samfunnsforskning har undersøkt hvilken tillit nordmenn har til Folketrygden og hvordan de forholder seg til pensjonssystemet vårt.

Tilsyn fra Skatteetaten

Skatteetaten sjekker om bedriften har pensjonsavtale: Frode Gunleksen fra Skatteetaten forteller hvordan Skatteetaten følger bedrifter i privat sektor med hensyn til obligatorisk tjenestepensjon. Nå som pensjonstilbyder skal føres opp på A-meldingen kan Skatteetaten gjennom enkle datakjøringer finne ut hvilke bedrifter som ikke har pensjonsordning for sine ansatte. Disse bedriftene vil da få Skatteetaten på døra rimelig fort.

Hvordan bli en sprek og lykkelig pensjonist

Gode råd fra Pensjonisten: Her treffer du Trond Nedrebø, redaktør i @Pensjonisten. Nyttige, og ikke minst viktige temaer er pensjon, trivsel, helse, venner og all fritiden man får. Du får noen gode tips basert på Nedrebøs livserfaring.

Hold deg sprek med Yngvar: Møt Yngvar Andersen, hele Norges Yngvar, kjent fra NRK-programmet Puls. I dag er Yngvar trener og gründer i det nettbaserte treningssenteret Naardic, et online interaktivt treningstilbud som har tatt av. I denne videoen får vi en rekke tips om å holde oss eller å komme i form – For hvorfor skal man spare til pensjon hvis man ikke har helse til å kunne nyte fruktene av livets investeringer.

Aldring

Om aldring: Seniorforsker Heine Strand i Folkehelseinstituttet snakker om aldring. Vi har hørt at vi blir eldre og holder oss friske lengre, kan det stemme? Bli med inn og hør hva Heine sier.

De fleste av oss blir over 90 år gamle: Astri Syse, seniorforsker i SSB, forteller oss hvordan befolkningssammensetningen kommer til å bli i fremtiden.

Pensjonsutvalget/Hva har vi i vente?

Pensjonsutvalgets arbeid: Axel West Pedersen er professor i en stilling som er delt mellom NOVA og Institutt for sosialfag ved OsloMet. Han er medlem i pensjonsutvalget som skal vurdere pensjonsreformen. I dette opptaket forteller han han om utvalgets mandat og hvordan de arbeider.

Pensjonsalderen kommer til å øke: Pensjonsutvalget kommer til å foreslå at vi skal øke pensjonsalderen i Norge. Morten fra Pensjonskonto snakker med Christl Kvam, kommunedirektør i Hamar. Hun sitter i pensjonsutvalget og forklarer i dette intervjuet hva utvalget arbeider med.

AFP

Lurer du også på hva AFP er? Morten fra Pensjonskonto snakker med Svein Aartun Bye, assisterende direktør i fellesordningen om hva AFP er og hvordan denne kvalifiseringsordningen fungerer.